Meedoen en meepraten

De Tuinkas op de Reitse Hoevenstraat blijft een eye-catcher voor veel mensen die langslopen. Maar de tuinkas staat er niet voor niks. De Tuinkas zorgt voor een nuttige dag besteding voor bewoners van Traverse op verschillende manieren. Het werken met planten en de natuurlijke omgeving vermindert stress en het fysieke aspect van tuinieren bevordert de lichamelijke activiteit en het behoud van mobiliteit. Daarnaast bevordert de Tuinkas sociale interactie, waarin cliënten samenwerken, communiceren en nieuwe vrienden kunnen maken. Het hebben van een taak in de Tuinkas geeft een gevoel van productiviteit en zingeving. En deze productiviteit was goed te zien door het jaar heen. 

Samen verbouwden we hier in 2022:

  • Minstens 16 soorten groente waaronder: broccoli, palmkool, snijbiet pompoen
  • Minstens 9 soorten fruit waaronder: aardbei, rode bes, framboos
  • Minstens 13 soorten eenjarigen waaronder: cosmea, juffertje in het groen, zinnia. 
  • Minstens 18 soorten kruiden waaronder: basilicum, bieslook, lavas
  • Minstens 10 soorten vaste planten waaronder: siergrassen, salvia, rudbeckia. 

Dat zijn in totaal bijna 100 verschillende soorten. Je kunt er wel vanuit gaan dat onze cliënten en Ingrid hier veel liefde in hebben gestopt. 

Naast de tuinkas biedt het eetcafé de Bron, op de Reitse Hoevenstraat,  een plek waar we dagbesteding kunnen aanbieden aan onze cliënten. Een nuttige dag invulling draagt bij een het herstel van een cliënt door het bieden van structuur, routine en afleiding. Door zinvol bezig te zijn en sociale interactie te stimuleren, kan er voldoening en tevredenheid ontstaan. Lees meer over het lunchcafé de Bron via deze link. 

 

Lente/herfsttafels

Elk half jaar organiseren we bijeenkomsten die we de lentetafels en herfsttafels noemen bij de Reitse Hoevenstraat, de Gasthuisring en de Vest. We gaan in gesprek met bewoners over wat zij vinden van Traverse. Hoe denken zij over de begeleiding? Hoe staan zij in hun eigen traject? Ervaren zij eigen regie en hoe kunnen we daarbij helpen? Zien zij hun toekomst rooskleurig in en kunnen we samen daar iets in betekenen? Zijn allemaal vragen die op dat moment aan bod komen. Samen met de cliëntenraad organiseren we telkens een nieuwe editie. Zij spelen een grote rol in het voeren van gesprekken en achterhalen samen met ons de overstijgende thema’s waar we iets mee moeten het komende jaar.