Henri groeit, en zijn mango ook

Hieronder lees je een verhaal geschreven door een bewoner van Traverse.

Op een dag kwam Henri bij Traverse wonen. Gezien hij zuivelintolerant is, mag hij geen traditionele vla als toetje eten. Hij nuttigt dan ook meestal fruit na het eten. Dat was nieuw voor de leefcoaches, maar ze waren erg behulpzaam; zelfs zodanig dat één van hen hem op een mooie dag zei dat ze ook wel wat ander fruit kon laten bestellen en ze vroeg wat Henri lekker vond. Henri had een beetje haast op dat moment, dus antwoordde hij het eerste wat in hem opkwam: “mango!” 

Zo begint het verhaal. Na het eten van een aantal mango’s, vond Henri de pit erg interessant. Hij zocht uit hoe een mango groeit en hoe en of hij zelf iets kon met een mangopit. 

Dat kon! Het zelf kweken van een mangoplant. Ik ga u niet vervelen met de details omtrent het kweken van mangoplanten, u kunt Henri vast vriendelijk vragen hoe dit proces werkt. 

Het is een vrij delicaat proces, vandaar dat u er niet van moet schrikken wanneer veel pogingen niet lukken. Mangopitten zijn erg gevoelig en het Nederlandse klimaat is niet heel erg geschikt voor mangoplanten. Henri bleef evenwel dapper volhouden, hoewel hij geen enkele ervaring had met tuinieren of het kweken van planten, laat staan van mangoplanten. 

Bij de eerste pogingen ging het soms al fout bij het verwijderen van de echte pit uit het omhulsel, maar oefening baart kunst en al gauw lukte het om pitten te laten ontspruiten. Dat is echter nog geen garantie dat een mangoplant gaat groeien, er kunnen nog tal van dingen misgaan. 

Henri maakt wel eens een sombere periode door en dan ligt hij het liefst met zijn hoofd onder een deken en hoopt dat de volgende dag iets beter gaat. Nu had hij echter een urgente reden: de mangoplant moet wel elke dag verzorgd worden, dus daarvoor moest hij wel zijn bed uit. 

Sterker nog: qua verzorging heeft Henri in de winter in zijn kamertje een soort mini-groenkas gebouwd! Een doos die van binnen was bekleed met aluminiumfolie en aan de buitenkant met bubbeltjesfolie. Er was een gat in de bodem gemaakt, zodat daar een schemerlampje doorheen paste voor de warmte. Uiteraard lette hij erg goed op om geen brandgevaarlijke situatie te laten ontstaan: Henri heeft zijn portie woningbranden wel gehad. 

Nu groeit de mangoplant elke dag. Hij wordt, mits goed verzorgd, elke dag een beetje groter. Het zal niet lang meer duren voordat hij naar een grotere pot moet, zodat de wortels nog dieper en steviger de grond in kunnen. Daar is uiteraard ook veel voorzichtigheid en inzicht voor nodig, dus de plant moet nog steeds goed onderhouden worden. 

In de toekomst zullen de wortels zo sterk zijn dat de mangoplant buiten geplant kan worden. En niet veel later zullen er heerlijke vruchten aan groeien. Enkel wat verzorging en de mogelijkheid om stevige wortels te kunnen krijgen is alles wat er nodig is om een mooie boom en met vruchten voor te brengen, waarvan veel mensen kunnen genieten!